In our world of entertainment, lilpuma deliver only nice things

Sejšeli, raj na zemlji


Sejšeli ime koje asocira, moglo bi se reći na rajsku lepotu, neka se nađu na listi mesta koja morate posetiti, jer nigde na svetu nećete naći toliko očaravajuću prirodu, tirkiznu boju okeana, koralne grebene, veliki broj pustih plaža, papagaje, kornjače, i što je najvažnije mir i tišinu. Sejšeli predstavljaju zemlju snova, odmor koji se pamti ceo život i idealnu destinaciju za romantično svadbeno putovanje. Sejšele možete posetiti tokom cele godine, jer je tamo uvek leto.

Sejšeli su ostrvska afrička država smeštena u Indijskom okeanu. Sejšeli imaju preko 80.000 stanovnika i 115 ostrva, koja se prostiru na 455 kvadratnih kilometara površine. Granitna ostrva su ona koja nas najviše interesuju, budući da su Sejšeli najpoznatiji po veličanstvenim granitnim stenama koje zapljuskuju talasi tirkizne lagune. Ostrva Sejšela se takođe dele u dve grupe, unutrašnja ostrva, koja su većinom granitna i spoljašnja ostrva, sa malim brojem stanovnika, uglavnom nenaseljena i koralna. Najpoznatija, najpopularnija i turistički najrazvijenija unutrašnja ostrva su Mahe (najveće ostrvo, na kojem se nalaze glavni grad Viktorija i međunarodni aerodrom), Pralen (fr. Praslin, dom dvema plažama koje redovno ulaze na sve liste najlepših plaža sveta), La Dig (fr. La Digue, čuvena destinacija  za ronioce). Lokalna valuta je sejšelski rupi (SCR), mada lokalci nerijetko uzimaju i evre. Posebno taksisti. U vrijeme mog boravka, 1 evro = 16 rupija. 


Mahe (Mahé) je najveće ostrvo i politički centar Sejšela, gde se nalazi glavni grad Viktorija, internacionalni aerodrom Aéroport de la Pointe Larue i najveći izbor hotela i pansiona. Skoro sve internacionalne avio kompanije sleću na aerodrom na Maheu, odakle se dalje putnici transferišu ka hotelu ka ostrvu ili do luke kako bi se ukrcali na brod za neko od ostrva. Planine, guste šume i prelepi zalivi čine savršene preduslove za odmor iz snova. Upoznajte pravu kulturu meštana, uživajte na jedinoj plaži gde su dozvoljeni sportovi na vodi Beau Vallon Bay. Ova plaža je najpopularnija, duga, sa divnim puderastim peskom, tirkiznim okeanom i velikim izborom smeštaja. Fantastične plaže se mogu naći i na jugu ostrva, sa velikim brojem hotela i pansiona. Ukoliko ste stacionirani na Maheu, svakako će vam jedan dan proći u obilasku Viktorije, Eden ostrva, kao i najviše planine Morne Seychellois, odakle je najlepši pogled na okean i zalive. Pored idealnih uslova za aktivan odmor, na Maheu imate i najbolje mogućnosti za obilazak sejšelskog arhipelaga, budući da iz glavne luke svi brodovi kreću ka ostalim ostrvima ove prelepe zemlje.


Pralen (Praslin) je drugo po veličini ostrvo, ima lokalni aerodrom i na njemu se nalazi plaža koja je godinama unazad proglašavana za najlepšu na svetu – Anse Lazio. Do ostrva možete doći avionom sa Mahea ili brodom. Pralenom dominiraju mala uzvišenja i bele plaže iz snova. Pralen je okružen koralnim grebenom i odličan je za sve ljubitelje ronjenja. Na ovom ostrvu ćete naići na najveći orah na svetu, koji je endemska vrsta, čuveni Coco de Mer, koji raste samo na ovom ostrvu u nacionalnom parku Vallee de Mai, koji je pod zaštitom UNESCO-a zbog svoje izvanredne prirode. Na Pralenu je boravak intimniji i mirniji, a plaže su jedne od najlepših na svetu. Takođe ovde možete videti džinovske kornjače, najstarije stanovnike Sejšela.

La Dig (La Digue) je treće po veličini ostrvo sa najslikanijom plažom Anse Source D’Argent, čuvenom po dramatičnim granitnim stenama i blistavom koralnom lagunom. Na ostrvu je zabranjen motorni saobraćaj i transport se obavlja zaprežnim kolima, kočijama i biciklima. Do ostrva dolazite brodom sa Pralena. La Dig je ono zbog čega ljudi iz celog sveta kreću na put ka Sejšelima. Stenovite formacije koje možete videti ovde su jedinstvene i očaravajuće. Samo ostrvo je malo i pored uživanja u nestvarnoj prirodi, nema drugih akcija. Za sve ljubitelje istinskog odmora, prirode i kornjača, La Dig je savršen.Godišnja doba su na Sejšelima definisana pasatima. Oni donose topliji i vlažniji vazduh sa severozapada, od oktobra do aprila. Od maja do septembra, jugoistočni pasati donose hladnije i suvlje vreme, ali vetrovi stvaraju talase i možda ćete poželeti da nađete neke uvučene plaže. Periodi od marta do aprila i od oktobra do novembra, obično su mirni i bez vetra. Kiša uglavnom dolazi iznenada, uz jake pljuskove. Mahé i Silhouette (Siluet), sa najviše planina od svih ostrva, dobijaju i najviše padavina. Januar je najkišovitiji mesec, a jul i avgust su najsuvlji. Temperature se kreću između 24°C i 32°C tokom cele godine. Iako se Sejšeli nalaze izvan zone ciklona, ciklonske aktivnosti u drugim delovima Indijskog okeana mogu da donesu sivo, vetrovito vreme između decembra i marta. Visoka sezona je od decembra do januara i od jula do avgusta i tada je hotelski smeštaj najskuplji. Na Sejšelima je oblast zaštite životne sredine vrlo stroga, zbog čega su ova ostrva vrlo privlačna turistička destinacija, ali i lider u oblasti održivog turizma. Od 1993. godine zakon garantuje građanima pravo na čistu životnu sredinu, ali ih i obavezuje da tu sredinu štite. Takođe, ostrva su poznata i po zaštiti svoje flore i faune, tako da je sada zaštićena i nacionalna ptica ostrva - Sejšelski crni papagaj.


Sejšeli nemaju domorodačko (nativ) stanovništvo. Današnji građani ove zemlje su nekadašnji doseljenici i čine interesantan miks istočno-afričkog, evropskog, indijskog i kineskog porekla, danas poznati kao Sejšelski Kreoli. Oni su većinom katoličke vere, zapravo tu je na delu više spoj hrišćanstva i hinduizma, sa afričkim animizmom. Stanovništvo Sejšela je u potputpunosti opušten, relaksiran i ljubazan narod, koji nigde ne žuri, ništa nije hitno i za sve ima vremena.
Na Sejšelima se kombinuje hrana iz raznih krajeva sveta. Iz Indije su pokupili razne vrste karija. Iz Kine stiže pirinač i sve od pirinča, iz Francuske mirisni sosovi i začini. Svi ovi sastojci se na Sejšelima kombinuju sa ribom iz Indijskog okeana i najrazličitijim tropskim povrćem i voćem. U slučaju iznenadne gladi, najjeftinija varijanta vam je kokos, koji možete pokupiti na plaži, i iz sve snage tresnuti o oštru površinu kako biste mu razbili tvrdu opnu.


Sejšeli su magična, zadivljujuća, fascinantna, nestvarna, veličanstvena, blistava ostrva u Indijskom okeanu. Kada je bog poklanjao lepotu svetu, Sejšeli su uzeli više nego što im je potrebno. Gde god da ste, raj je nadohvat ruke. Bele, meke peščane plaže, spektakularni zalasci sunca, bogati prirodni i životinjski svet – to je ostvarenje tropskih snova.

P.S.Sejšeli zaista liče na raj na zemlji!

476
35
   
1
Created on: 2019-03-23 00:03
Last modified on: 2019-04-15 00:10
By: Marija Samardzic