In our world of entertainment, lilpuma deliver only nice things

Pilates

Jozef Pilates
Pilates metod, ponekad se naziva jednostavno Pilates. Pilates je sistem fizičkih vežbi koji je razvio Jozef Pilates,u prvoj polovini 20. veka. Jozef Pilates nemac grčkog porekla ,još kao dete, bio je bolešljiv i uvideo je dobrobiti koje mu je donosilo vežbanje. Razvio se u strastvenog sportistu.


Za vreme I svetskog rata on je, kao ratni zarobljenik, istraživao i usavršavao tehniku vežbanja i rehabilitacije vojnika koji su bili vezani za krevet posmatrajući promene na svom telu. Tako je osmislio seriju pokreta ili vežbi koje su mogle da se praktikuju i uz takva ograničenja kontrolisanog bolničkog okruženja. Vrativši se u Nemačku ubrzo po završetku rata, on je počeo da trenira profesionalne boksere i policajce. Zatim se odselio i SAD gde je zajedno sa svojom ženom Klarom, otvorio studio za treninge, u Njujorku 1926. gde su trenirali balerine, plesače i profesionalne sportiste. Tako se pilates zbog svojih brzih efekata ubrzo proširio celim svetom. Pilates je spoj sistema vežbanja koje dolaze sa Istoka i Zapada i to ga čini kompleksnijim i sveobuhvatnijim. Zato pilates i yoga na prvi pogled deluju slično - ali samo na prvi pogled. Razlikuju se po tehnici izvođenja pokreta i disanja.


Umesto mnogobrojnih ponavljanja istih vežbi, Pilates je više voleo manji broj izvođenja, ali veoma preciznih pokreta. Metod je nazvan Kontrologija što znači da ovaj metod ohrabruje ljude da koriste svoj um da bi "kontrolisali" svoje mišiće.
On je dizajnirao više od 500 specifičnih vežbi. Najčešći oblik, nazvan "rad na strunjači", uključuje u sebi seriju gimnastičkih pokreta koje se izvode bez ikakvih tegova, trenazera ili drugih aparata. Ovo predstavlja izvorni pilates. 
To je upravo ono što i mi vežbamo. 

On je verovao da su mentalno zdravlje i fizičko zdravlje od suštinskog značaja jedno za drugo. Jedan od osnovnih principa Pilates metode je svakako disanje, posebno sam izdah koji je aktivan i njime se dodatno aktiviraju najdublji slojevi abdomena-stomaka.


Fokus tokom vežbanja je u centru tela, odnosno u mišićima abdomena-stomaka, donjem dela leđa i sedalnim mišićima. Upravo se u tom području stvaranjem aktivnog abdominalnog zida simulira obruč oko tela kao korset, ali od sopstvenih mišića. To je aktivni centar tela iz kog kreće svaka Pilates vežba. Tokom izvođenja pilates vežbi potrebno je zadržati kontrolu i preciznost pokreta što zahteva veliku koncentraciju odnosno povezanost tela i uma. Pokreti koji se izvode koordinisano i u skladu s disanjem trebaju da zadrže fluidnost i gracioznost. Joyef Pilates je jedan od prvih koji prepoznaje važnost povezanosti tela i uma tokom vežbanja koje su osnova njegove tehnike .

Pilates je prefinjena forma vežbanja koja istovremeno razvija specifičnu mišićnu snagu kao i fleksibilnost mišića i zglobova, cime se postiže optimalna telesna uravnoteženost. Pilates izdužuje i tonizira telo, utiče na elegantnu posturu, oslobađa stresa, doprinosi boljoj samokontroli i većem samopouzdanju.

Metod
Pilates je stvorio, prema njegovom tvrđenju, metod za totalno unapređenje fizičke kondicije, koji podvlači važnost ispravnog:
poravnavanja,
centriranja,
koncentracije,
kontrole,
preciznosti,
disanja, i
"tečnih" pokreta (Pilatesovi principi),
što sve rezultuje u povećanju elastičnosti, snage, svesnosti sopstvenog tela, energije i poboljšane mentalne koncentracije.


Od rekreativni vežbača do profesionalnih sportista, za pilates se odlučuju ko želi:
-sprečiti povrede
-ispravan mišićni balans
-popravite držanje
-sprečiti stres
-postižu veću fleksibilnost i izdržljivost
-poboljšava kvalitet kostiju
-smanjuju masne naslage

Koristi je mnogo. Najpre je to zadovoljstvo sobom. Terapijski delujute na bolove i nelagodnost u donjem delu leđa, lopatica i vrata. Pilates vežbe učvršćuju i podmlađuju. Pilates znatno mijenja način na koji koristite, osećate i vidite svoje telo.


Koliko je vremena potrebno da se stekne forma?
Slogan Jozefa Pilatesa (tvorca Pilates metode) glasi:
“Nakon 10 treninga osetićete razliku na svom telu, nakod 20 treninga videćete razliku na svom telu, a nakon 30 treninga imaćete sasvim novo telo”. Naravno, ovo se odnosi na vežbanje u malim grupama, uz obrazovanog instruktora. Za brže rezultate, preporuka je Personalni Pilates (privatan čas), gde je instruktor posvećen klijentu u potpunosti, i za njega kreira poseban program vežbi.


Još jedna pozitivna osobina Pilates-a je da se može obratiti svima, bez obzira na godine, pol ili fizičku spremnost. Naime, program se lako može prilagoditi specifičnim potrebama i mogućnostima pojedinca. Potrebna oprema za pilates može biti vrlo jednostavna. Kupite prostirke na podu i napravite svoj pilates trening na njemu. Kada vam dosadi bez rekvizita, nabavite prsten za pilates, veliku ili malu loptu, elastičnu traku i slično.


Možete sami trenirati pilates kod kuće. Međutim, prvih nekoliko dana bolje vežbajte pod nadzorom instruktora pilatesa da naučite osnovne pokrete i pravilno disanje i da izbegnete nepravilno vežbanje. Preporučuje se trenirati pilates 2 do 3 puta nedeljno uz dodatak aerobnih aktivnosti kao što su plivanje, biciklizam ili brzo hodanje.
Važno upozorenje za kraj!!!
Takođe, važno je napomenuti da biste, ako se već nalazite u stanju koje zahteva medicinsku zaštitu, pre otpočinjanja sa Pilates vežbama trebalo da se posavetujete sa svojim lekarom, posebno ako su u pitanju faktori rizika kao što su osteoporoza ili druga medicinska kontraindikovana stanja za ovu vrstu vežbi.


799
14
   
2
Created on: 2019-04-11 03:36
Last modified on: 2019-04-11 15:21
By: Marija Samardzic