In our world of entertainment, lilpuma deliver only nice things

Ostrvo Jeju (Čedžu) - trostruko prirodno čudo

Ostrvo Jeju (Čedžu) suptropsko je i vulkansko ostrvo koje se nalazi 130km južno od Korejskog poluostrva i predstavlja najmanju provinciju u Južnoj Koreji. Jeju je najveće ostrvo koje se nalazi na ovom poluostrvu, a poznato je po tome što se tu nalazi uspavani vulkan i najviša planina Halasan. Po podacima iz 2011. na njemu živi 577.187 ljudi.


Ostrvo je vulkanskog porijekla o čemu svjedoči vulkan Halasan sa oko 360 okolnih ugašenih vulkana. Vulkan je posljednji put bio aktivan prije 8 vijekova. Njim dominira vrh planine Halasan koji je visok 1950 metara i time je najviši vrh Južne Koreje. Prečnik ostrva (istok-zapad) je dugačak 73 km, dok je prečnik od severa ka jugu dugačak 41 km. Ostrvo je u potpunosti napravljeno od vulkanskih erupcija pre oko 2 miliona godina. Erupcija se desila u Kenozoičko doba. Zime na ostrvu su suve, a leta topla, vlažna i kišovita.


Na vrhu najviše planine u Južnoj Koreji je jezero nastalo prije oko 2500 godina, a po obodu su brojni tuneli, prolazi i pećine kojima je nekada kuljala lava. U ugašenom krateru ovoga vulkana nalazi se kratersko jezero, a oblast oko njega je nacionalni park.


12% zauzima Gotjavalova šuma. Ta oblast je ostala netaknuta do 21. veka, oblast je ostala tako dugo zbog jedinstvene ekologije. Šuma je takođe i glavni izvor vode, jer kišnica pada u pukotine zemlje, u lavu. Gotjavalovu šumu smatra važnom močvarom, jer je stanište jedinstvenih biljnih vrsta i predstavlja glavni izvor vode. Na ostrvu postoji preko 200 autohtonih biljaka, 33 endema, 17 vrsta sisara, 8 vodozemaca, 198 vrsta ptica i više od 900 vrsta insekata.


Ovo prelepo ostrvo smatra se trostrukim prirodnim čudom jer je trostruki UNESCO-v pobednik: deo Svetske prirodne baštine - Globalni geopark i rezervat biosfere. Pored toga, Jeju je proglašen jednim od 7 svetskih prirodnih čuda 2011. godine, a od 1966. godine je Nacionalni park. 


Jeju je poznat i kao ostrvo ljubavi, uglavnom zbog Lovelanda - tematski park posvećen ljubavi. Poznato je da je korejsko društvo izuzetno konzervativno, pa je seks velika tabu tema još od davnina. Većina parova prvo seksualno iskustvo doživi tek kada stupi u brak. Zato je 2004. godine na ostrvu Jeju otvoren park "Zemlja ljubavi", sa željom da se stanovnici Koreje upoznaju sa problemima seksualnosti. Park ima 149 skulptura koje su dela diplomaca Hongik Univerziteta u Seolu, a prikazuju ljubavnike u različitim seksualnim pozama. Ulaz je dozvoljen samo osobama starijim od 18 godina, a obilazak traje oko sat vremena.


Stotine vulkanskih brežuljaka i tuneli koje je stvorila lava daju ovom ostrvu jedinstveni izgled. Jeju je vrlo atraktivna destinacija, posebno za biologe, geologe, naučnike s obzirom na raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta.

930
17
   
1
Created on: 2019-04-10 13:26
Last modified on: 2019-04-11 02:32
By: Marija Samardzic