In our world of entertainment, lilpuma deliver only nice things

Kurkuma - Zlatni začin


Sigurno ste već mnogo puta do sada čuli za kurkumu. Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svetu. Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće.

Kurkuma je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije. Najviše se proizvodi u Indiji, Kini i Indoneziji, gde je možete nabaviti svežu. Uobičajeno se koristi u prahu, a treba je čuvati u tamnim staklenim bočicama kako ne bi izgubila boju i aromu prilikom izlaganja svetlu. Pripada familiji đumbira i upotrebljava se kao začin. Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih putera i margarina. Takođe se koristi da daje žutu boju pripremljenim senfovima, konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.

Kurkuma je rastvorljiva u ulju, što znači da je treba kombinovati sa malo masti za optimalnu apsorpciju hranljivih materija. Priprema je najčešće sa organskim devičanskim kokosovim uljem ili ekstra devičanskim maslinovim uljem. Preporučena dnevna količina kurkume bila bi od 3 g do 10 g dodajte direktno hrani, a vremenom se može blago povećati. Dakle, otprilike 1 kašićica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalno delovanje trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta nedeljno. Starije osobe i deca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne kašičice) jednom nedeljno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. 


Prvo da napomenemo da kurkumu ne smeju koristiti ljudi u određenim zdravstvenim stanjima

• Trudnice - savetuje se da trudnice i dojilje izbegavaju unos velike količine kurkume s obzirom da ona može da utiče na razvoj ploda u trudnoći kao i na izazivanje rizika od prevremenih kontakcija materice ili krvarenje iz materice.
• Alergija na đumbir - zato što kurkuma potiče iz porodice đumbira, alergija na sve vrste ove biljke može izazvati i alergijsku reakciju na kurkumu.
• Problemi sa žučnom kesom -ukoliko vam žuč nije u redu izbegavajte kurkumu, zbog toga što može da ometa žučne puteve i stvara kamen u žuči.
• Problemi sa zgrušavanjem krvi - ovaj lek može imati negativan efekat ukoliko se kombinuje sa nekim lekovima protiv zgrušavanja krvi. Dovodi do oteklina, modrica i krvarenja. Takođe ga treba izbegavati i u kombinaciji sa biljnim namirnicima koje imaju efekat razređivanja krvi, kao što su beli luk i đumbir.
• Nizak krvni pritisak i lekovi za dijabetes - kurkuma nikako ne bi trebalo da se meša sa lekovima za dijabetes i pritisak, jer može da izazove simptome kao što su lupanje srca, zamagljen vid i vrtoglavicu.
• Problemi sa želudačnom kiselinom - prekomerna upotreba kurkume može oštetiti sluzokožu jednjaka i izazvati gorušicu, probleme sa crevima ili čir na želucu.


Kurkuma pozitivni zdravstveni benefiti
Kada je u pitanju kurkuma, zdravlje i pozitivni efekti po njega su neka od njenih primarnih svojstava, pored toga što je jako hranljiva i ukusna kad se primenjuje u ishrani. Ovaj sastojak ima tradicionalnu primenu u kineskoj i indijskoj medicini, naročito kad su u pitanju već pomenuti upalni procesi, bolesti kože, rane, problemi sa varenjem ili problemi sa jetrom.

Poboljšava rad jetre
U poslednje vreme kurkuma je privukla pažnju zbog svojih antioksidanskih svojstva, koja smo već pominjali, ali i svojstava koja pre svega pozitivno utiču na rad jetre. Naime, pokazalo se da su ova svojstva kukrume posebno snažna, budući da su u stanju da oporave jetru koja je nagrižena toksinima. Ovo je naročito dobra vest za ljude koji uzimaju jake lekove za dijabetes ili druga zdravstvena stanja koja su generalno u stanju da oštete rad jetre zbog učestalog korišćenja.

Poboljšava rad mozga i smanjuje rizik od bolesti mozga
Ranije je bilo mišljenje da neuroni nisu u stanju da se dele i množe nakon perioda ranog detinjstva, ali, medicina je od tad napredovala i danas se zna da to nije slučaj. Neuroni su sposobni da formiraju nove veze, ali u određenim delovima mozga su sposobni i da se umnože. Jedan od glavnih i odgovornih pokretača ovog procesa jeste moždani neurotrofički faktor, koji predstavlja vrstu hormona koji operiše isključivo na području mozga. Smanjena količina ovog hormona u mozgu se smatra jednim od glavnih uzročnika depresije i Alchajmerove bolesti, a upravo kurkuma se pokazala kao sposobna da uveća količinu ovog hormona. Ovim svojim dejstvom, unos kurkume može da obrne proces nastanka određenih moždanih bolesti, ili da odloži starosne procese koji utiču na rad mozga. Postoje indikacije da može da poboljša i pamćenje, kao i kognitivne sposobnosti mozga, ali to još uvek treba da se potvrdi.

Olakšava varenje
Već smo zaključili da svoju omiljenost kurkuma duguje pre svega svojoj sposobnosti da daje ukus hrani, što objašnjava pre svega njeno prisustvo u kariju, ali, pored toga, pokazalo se da je kurkuma takođe igra jako važnu ulogu kad su u pitanju digestivni procesi. Smatra se da je to pre svega zbog njenih anti-upalnih, kao i antioksidanskih svojstava, gde pre svega utiče na bolji rad creva.


Može biti korisna u sprečavanju i tretiranju Alchajmerove bolesti
Alchajmerova bolest je najčešća neurodegenerativna bolest na svetu i jedan od glavnih uzročnika demencije, a ipak, još uvek ne postoji tretman koji je u stanju da u potpunosti pruži izlečenje. Upravo iz ovog razloga je sprečiti pojavu Alchajmera na prvom mestu, a pokazalo se da je kurkumin koristan upravo na ovom polju, a možete pogoditi zašto.
Pored anti-upalnih i antioksidantnih dejstava, koji su važni u borbi protiv ove bolesti, tu je i njgovo svojstvo koje omogućava da pročisti nagomilane amiloiden plakove, koji su karakteristični za Alchajmera.

Može smanjiti rizik od pojave raka
Budući da rak generalno karakteriše nekontrolisan rast ćelija, i da vrsta ove užasne bolesti ima mnogo, iznenađujuće saznanje je bilo to što je upravo korkuma imala uticaja na određene forme raka. Naime, studije su pokazale da se dejstvo korkume ogleda prvenstveno u tome što je u stanju da doprinese umiranju ćelija raka i uspori angiogenezu i metastazu. Naravno, ulogu bilo kakve namirnice, pa i kurkume, u tretiranju raka treba uzeti sa rezervom, budući da se njeno dejstvo na usporavanje rasta ćelija raka pokazalo kao efikasno pre svega u laboratorijskim uslovima. Bez obzira, ohrabrujuće je što kurkuma pre svega može doprineti prevenciji pojave raka, što se pre svega odnosi na one koji napadaju digestivni trakt, poput kolorektalnog kancera.


Smanjuje rizik od bolesti srca
Verovatno znate da je jedan od najvećih uzročnika smrti u svetu upravo srčani udar, za koji postoje brojni uzočnici, koji su pored toga i komplikovani, i nije ih lako sprečiti. Određena istraživanja su pokazala da je kurkuma u stanju da ublaži posledice tih procesa, pre svega zato što je u stanju da poboljša rad endotela, koji oblaže naše krvne sudove.
Kako to radi? Pa, uglavnom je poznato da je nepravilno funkcionisanje endotela jedan od potencijalnih uzročnika srčanog udara, a to se pre svega ogleda u tome što nije u stanju da reguliše krvni pritisak i zgrušavanje krvi, pored ostalih faktora. Ono što kurkuma radi jeste da poboljšava rad endotela na način koji se može uporediti sa dejstvom određenih lekova, i to pre svega zahvlajujući već pomenutim anti-upalnim i antioksidanskim svojstvima, koja su ključna u sprečavanju bolesti srca.

Kurkuma kao lek za zglobove
Istraživanja su pokazala da kurkuma ublažava bol, pa čak i bol kod težih, hroničnih stanja, kao što je artritis, a neka su čak pokazala i da dejstvo kurkume nalikuje dejstvu ibuprofena. Od artritisa se obično javlja u bol u zglobovima, a kurkuma ga ublažava, pre svega zahvaljući svojim antiuplanim svojstvima. Kod reumatičnog artritisa se čak pokazao kao jači od lekova protiv bolova. Naravno, doza koju je preporučljivo uzimati će varirati od osobe do osobe.

Pored nabrojanih benefita po zdravlje, određena istraživanja su pokazala da kada je u pitanju kurkuma antidepresiv može da joj se pripiše kao jedno od svojstava, kao i da može usporiti procese starenja, što su još neki od razloga zašto da uvrstite indijski šafran u svoju ishranu.


Smršajte koristeći kurkumu 
Samim tim što poboljšava varenje hrane, naročito masne i teške, kurkuma je dobra u borbi protiv viška kilograma i svih bolesti i opasnosti koje gojaznost izaziva (srčani udari, povišen holesterol). Kurkumin iz ovog začina poboljšava rad jetre, koja igra veliku ulogu u sagorevanju masti, ubrzava metabolizam i poboljšava efekte dijeta i vežbanja. Možete je uzimati sa suplementima i kurkuma kapsule, sa pažljivo propisanom dnevnom dozom, ili kao tinkturu kroz ishranu kao začin, kurkuma i med u limunadi navodno pomažu mršavljenju, a pije se i čaj od kurkume ili se doda u mleko. Do sada nije utvrđeno da je konzumiranje kurkume ili suplemenata sa kurkuminom dovelo do mršavljenja, da uz to nije bilo i dodatnog vežabanja i dijete.

Glavni recept je mešavina kurkume i meda. Ova smesa ubrzava metabolizam stoga je neophodno da je uzimate svako jutro pre doručka. Kod želje za većim gubitkom kilograma konzumitajte ovu smesu 2-3 puta na dan.
Istu mešavinu možete koristiti u borbi protiv akni, kao masku za lice. Ovu masku su prvi put koristile Indijke koje važe za žene sa najlepšom kožom lica. U zavisnosti kakva vam je koža (masna, suva, mešovita) u kurkumu se dodaju i limun, maslinovo ulje ili med. Masku isperite nakon 15 minuta.


Recepti sa kurkumom
1. Zlatno mleko od kurkume četvrtinu šolje vode i osminu male kašičice kurkume prokuvati (najviše 5-8 minuta). U to dodati šolju kozjeg mleka i dve kašike bademovog ili kokosovog ulja. Čim proključa, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U napitak dodajte kašiku meda i pijte gutljaj po gutljaj.

2. Protiv bolova u zglobovima četiri velike kašike ovsenih pahuljica, prelijte sa jednom šoljom jogurta ili kefira. Dodajte osminu kašičice kurkume i ostavite preko noći u frižideru. Ujutro napravite zdrav doručak dodajući u prethodno pripremljenu smesu još i iseckanu jabuku, semenke bundeve, kašičicu proprženih semenki susama, kašičicu semenki lana, pola kašičice narendanog korena đumbira i zasladite sve to sa medom.

3. Kurkuma i maslinovo ulje pomešajte četvrtinu kašičice kurkume, pola kašičice maslinovog ulja i prstohvat bibera. Smesu možete koristiti samu ili kao dodatak jelima. Preporuka je svakodnevna upotreba.

4. Prirodan antibiotik kašiku kurkume pomešajte sa punom šoljom meda i sokom od jednog limuna. Jednu kašičicu smese razmutite u šolji tople vode i popijte. Uradite to tri puta dnevno.

Kurkuma jeste izrazito lekovita biljka. Njenim pozitivnim dejstvima nema kraja, ali upotreba kurkume ne sme da se olako shvata. Prekomerne doze kurkumina ne samo da će vam narušiti zdravlje, nego će izazvati i takve posledice sa kojima ne želite da se susrećete. Zato samo umereno sa ovim fenomenalnim začinom i u pravilnom savetu sa lekarom ukoliko ga konzumirate kao lek. 

1057
74
   
3
Created on: 2019-04-10 18:24
Last modified on: 2019-04-11 02:06
By: Marija Samardzic