In our world of entertainment, lilpuma deliver only nice things

Dubai - od zrnca peska do blistavog bisera

Poreklo reči „Dubai” ima mnogo teorija. Jedna teorija je da je reč korištena za opisivanje „pijace”. Jedna arapska poslovica glasi „Daba Dubai”, što znači „Oni su došli sa puno novca”. Prema Fedelu Handhalu, naučniku koji se bavi istorijom i kulturom UAE, moguće je da je reč Dubai proistekla iz reči daba, što znači „puzati”, što se odnosi na spori protok Dubajskog potaka u kopno. Pesnik i naučnih Ahmad Mohamad Obajd navodi istu reč, ali sa alternativnim značenjem „bebe cvrčka” zbog izobilja skakavaca u ovom području pre naseljavanja. Sve u svemu 300 sunčanih dana godišnje, sjaj dragog kamenja, glamur poznatih i bogatstvo šeika. Ovako bismo možda najbolje opisali Dubai, najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata. Do pronalaska nafte, ovo je bio običan gradić, koji je živeo od ribolova i lova na školjke. Međutim, na očigled celog sveta, situacija se ubrzo promenila.


Dubai se prvi put spominje 1095, a najstarije naselje potiče iz 1799.godine. Službeno je osnovan kao grad 9.juna 1833.godine. Dubai je najveći i najgušće naseljeni grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Danas grad Dubai broji preko 2.262.000 stanovnika. On je lociran na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i prestonica je emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena. Grad Dubai je na severnoj obali emirata i centar je metropolitanske oblasti Dubai-Šardža-Adžman. Grad Dubai ima površinu od 4.114 kvadratnih kilometara. Ova kilometraža čini Dubai većim i od Singapura (687 kvadratnih kilometara), Hong Konga (1.104 kvadratnih kilometara), i Maldivia (300 kvadratnih kilometara) sve zajedno. Dubai je postao globalni grad i poslovni centar Srednjeg istoka. 

Dubai je jedan od glavnih transportnih centara za putnike i teret. Do 1960-tih, dubajska ekonomija je bila bazirana na prihodima od trgovine i, u manjoj meri, naftnim istraživačkim koncesijama, ali nafta nije bila otkrivena do 1966. Naftni prihod je prvi put počeo da pritiče 1969. godine. Dubajski naftni prihod je pomogao u ubrzavanju ranog razvoja grada, ali su njegove naftne rezerve ograničene i nivoi produkcije su niski tako da u današnje vreme manje od 5% emiratovih prihoda potiče od nafte. Od kada su 1971. godine Dubai i ostalih šest emirata oformili Ujedinjene Arapske Emirate, ova država je u vrhu svetskih proizvođača. Znajući da rezerve nafte neće trajati večno Rašid ibn Saed el Maktum, emir (šeik) Dubaija od 1958-1990, je imao ideju kako da Dubai učini bogatim i posle nestanka naftnih rezervi. Počeo je sa detaljnim planovima za razvoj najvećeg svetskog turističkog mesta. Ogroman novac dobijan od nafte kanalisao je u naglu izgradnju ovog grada.


Veliki broj Indijaca i Pakistanaca je došao u ovaj grad, da rade kao fizički radnici na ogromnim građevinskim radovima. Broj stanovnika od 1968. do 1975. povećao se 4 puta. U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990-ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima. 

Hotel Al Arab, koji je zvanično najveći i najviši hotel na svetu, i ujedno jedini hotel sa 7 zvezdica. Njegova izgradnja je koštala oko 650 miliona američkih dolara. Burj Al Arab smešten na veštačkom ostrvu do kojeg se dolazi posebnim mostom. Napravljen je u obliku jedra na ribarskom brodiću po želji samog emira. Ulazni hol je najveći na svetu, viši od same Ajfelove kule. Burj Al Arab je zgrada koja spada u 50 najviših na svetu. Visoka je 321 metar ,ovo je inače i jedan od najluksuznijih hotela u svetu, a Zaid ben Sultan je naručilac izgradnje ovog arhitektonskog čuda. Zgrada poseduje nekoliko luksuznih restorana. Restoran Al Muntaha nalazi se na 200 metara od zemlje. Drugi restoran je Al Mahara do koga se dolazi simuliranom podmornicom i proglašen je jednim od 10 najboljih restorana na svetu.


Još jedno od građevinskih čuda kojima stanovnici ovog grada pokušavaju da prkose prirodi je Ostrvo Palma, veštački arhipelag u Persijskom zalivu. Niz ostrvaca je postavljen tako da zajedno obrazuju palmu, po čemu je arhipelag i dobio ime. Na nekim od ostrva nalaze se brojne vile poznatih ličnosti, kao i luksuzni hotel “Atlantis”. U sklopu ovog hotela nalazi se i najveći vodeni park na Bliskom istoku, akva park AquaventureAquaventure nudi veoma zanimljiv dizajn zasnovan na motivima drevnih Maja, bujnih uređenja, jedinstvene vodene vožnje, atrakcije i prilike da komunicirate sa životinjama. Svi tokovi su povezani sa glavnom atrakcijom Power Tower gde ploveći mogu da se menjaju sveje vožnje i trase. Postoje vodene stepenice koje prenose kupače sa donjeg u gornji tok koji omogućava neprekidnu vožnju bez ustajanja iz guma za plivanje. Akva park Aquaventure se nalazi na top listi najlepših akva parkova na svetu.


Burdž Kalifa, poznata i kao Burdž Dubai, najviša je zgrada na svetu. Sa svojih 829.84 m visine pretekla je neboder Tajpej 101, a dva puta je viša i od Empajer stejt bildinga. Njena izgradnja počela je još septembra 2004. godine, a zvanično je otvorena 4. januara 2010. godine. Procenjuje se da je sama zgrada koštala 1,5 milijardi američkih dolara. Burdž Kalifa ima 163 sprata, 46 nivoa na vrhovima tornjeva i dva podzemna parking nivoa. U njoj se nalaze stanovi, hoteli, restorani, prodavnice, kancelarije. Osim što je najviša građevina na svetu, Burdž Kalifa drži i rekord zgrade sa najviše spratova. Ima i najbrže liftove na svetu. Dostižu neverovatnu brzinu od 64 km/h. To je najveća zgrada na svetu sa stambenim prostorom. U njoj se nalaze najviši restoran (122 sprat), najviši vidikovac (124 sprat) i najviši noćni klub na svetu (144 sprat).


Nedaleko od Burdž Kalife nalazi se najveća fontana na svetu, kao i tržni centar Dubai MolFontana se nalazi na veštačkom jezeru Burdž Kalifa. Njena izgradnja koštala je 218 miliona američkih dolara. Osvetljena je sa 6,600 reflektora i 25 projektora u boji. Proteže se u dužini od 275 metara. Vodeni mlaz izbacuje vodu do visine od 73 metara. Pod većim pritiskom voda može biti izbačena do neverovatne visine od 128 metara. Međutim, zbog velikog pritiska i energije, koja mora biti uložena za ovakve mlazove, oni su korišćeni samo pri svečanom otvaranju fontane. Snopovi svetlosti koje stvara fontana mogu se videti čak i na više od 32 kilometra udaljenosti. Ova nesvakidašnja igra vode, svetlosti i boja praćena je muzičkim numerama, kako onim tradicionalnim arapskim tako i modernim svetskim hitovima.


"Dubai Mall" je glavna atrakcija Dubaija. Otvoren je 2008. godine, u sklopu kompleksa vrednog 20 milijardi dolara, čiji su deo i Burdž Kalifa i Dubai fontana. Ono što ga izdvaja od ostalih nisu prodavnice luksuznih brendova, već obilje propratnog sadržaja. Na prostoru od 1.124.000 kvadratnih metara, pored 1.200 butika, nalaze se i tematski zabavni parkovi, 22 bioskopa, hotel sa 250 soba, replika čuvene londonske ulice Regent, klizalište, skijalište, akvarijum, vodopad, fontane. Zahvaljujući raznovrsnom sadržaju, Dubai Mol postao je najposećeniji tržni centar na svetu. Godišnje ga poseti više od 75 miliona ljudi. Zanimljiv je podatak da se u njemu odigrava više pešačkog saobraćaja nego na Ajfelovoj kuli, Nijagarinim vodopadima i Diznilendu zajedno. Dubai Mol je idealno mesto za sve. Modna avenija čuvena je po raskošno opremljenim buticima vodećih svetskih brendova, ali i modnim revijama. Oni koji ne prate modne trendove mogu da uživaju u "Candylicious"-u, zvanično najvećoj prodavnici slatkiša na svetu. Ovo su samo neke od brojnih atrakcija kojima Dubai privlači strane turiste. Nema sumnje njihovi tvorci su uspeli da od ovog grada naprave jednu od najpoznatijih turističkih destinacija. 


Dubai je grad koji se konstantno razvija i gradi i vrlo malo je ostalo od njegovog nekadašnjeg izgleda. U starom delu grada možete posetiti Al Ahmadi školu koja je sagrađena 1912. godine. Ovo je ujedno i prva škola u gradu. Zanimljiv za obilazak je i deo starog grada okrug Bastakia gde je sačuvano i obnovljeno mnogo tradicionalnih zgrada. Istoriju Emirata možete upoznati obilaskom muzeja u Dubaiju. Kod Al Fahidi tvrđave nalaze se primeri tradicionalnih turskih kuća pa je lepo videti kako je grad nekada izgledao i uporediti tadašnji izgled i arhitekturu sa onim što je Dubai danas. Najveća džamija u gradu je Džumeira. Otvorena je i za turiste i cilj toga je upoznavanje turista sa islamskom verom. Zaštitni znak je unutrašnjost džamije koja je ukrašena arapskom kaligrafijom. U okrugu Shindaga nalazi se otvoreni muzej Heritage sela i tu takođe možete videti i kuću bivšeg šeika Rašid Al Maktuma.

Nezaboravno iskustvo je i posmatranje grada iz vazduha. U agencijama u gradu možete uplatiti i obilazak grada iz aviona, helikoptera ili balona. Jedno je sigurno, prizor iz vazhuha na Dubai je spektakularan. Grad možete obići i krstarenjem tradicionalnom arapskom jedrilicom duimom ili vodenim taksijem. Plovite tradicionalnim brodom abra (brodski taxi) duž obale sa pogledom na impozantne nebodere Dubaija. Poslovni ljudi i radnici koriste abre da preplove Creek (morski rukavac, koji odvaja delove grada). Taksi u Dubaiju je glavno prevozno sredstvo. Taksi vožnja se obračunava prema pređenim kilometrima i cene su veoma povoljne.Osim ovih impozantnih građevina ne treba zaboraviti ni ostalo:

Sky Dive je jedan od najatraktivnijih. Skokovi su tačno iznad Palm Jumeirah te je prekrasan pogled na cijeli grad. 

Tradicionalne pijace, tzv. sukovi, nude veliki izbor robe od tkanina preko nakita i parfema do aparata za domaćinstvo. Ne zaboravite: cenkajte se! 


U naselju Barsha 4, nalazi se Miracle Garden, prekrasno dizajniran vrt pun cvijeća, svakako pogledati.


Jedna od nezaobilaznih tura je pustinjski safari koju ukoliko propustite kao da niste bili u Dubaiju. Nezaboravno iskustvo je i jahanje kamila kroz pustinju i ispijanje čaja u nekoj od pustinjskih dina. Mali savet za sve divne dame i njihovu gospodu, pre polaska proverite ko vas vodi i koliko je vaš vodič pouzdan, da ne bi neko od vas bio prodat za jednu ili više kamila.


Boravak u Emiratima oplemenićete i obilaskom glavnog grada , prelepog Abu Dabija, na oko 150 kilometara od Dubaija, koji će vas, takođe, osvojiti svojim neobičnim i monumentalnim stilom, ali i nešto smirenijim tempom života i atmosferom koja pomalo podseća na Mediteran. Na putu do tamo, ne smete propustiti “Ferrari world”, zabavni park i muzej ovog čuvenog brenda, kao ni posetu stazi gde se održavaju trke Formule 1. 

Sve ovo je samo deo turističke ponude ovog jedinstvenog grada koji vas očekuje i koji, uprkos svemu, ima svoju dušu i emociju, samo ih je potrebno potražiti među neboderima koji postavljaju standarde ostatku sveta i slave budućnost nekog novog načina života i turizma koji ne podrazumeva klasiku prošlih vremena.

Klima
Dubai ima toplu pustinjsku klimu. Leta u Dubaju su ekstremno topla, vetrovita, i vlažna, sa visokim prosekom oko 41 °C (106 °F) i noćnim nižim temperaturama od oko 30 °C (86 °F) u najtoplijem mesecu, avgustu. Većina dana je sunčana tokom cele godine. Zime su tople sa prosečnom visokom temperaturom od 24 °C (75 °F) i noćnim niskim temperaturama od 14 °C (57 °F) u januaru, najhladnijem mesecu. Padavine su koncentrisane između januara i marta. Od kraja aprila do početka novembra tek jednom mesečno pada kiša (višegodišnji prosek). Dubajska leta su isto tako poznata po umereno visokom nivou vlažnosti, što ih može učiniti neudobnim za mnoge. Usled vlažnosti vazduha od oko 60%, subjektivni osećaj toplote je znatno manji nego npr. u Evropi. Najviša zabeležena temperatura u UAE je 52,1 °C (126 °F), koja je izmerena jula 2002.

Smeštaj, restorani i noćni život
Potrebno je da pažljivo odaberete deo grada u kojem ne želite da potrošite pola vremena za prevoz bilo kog metroa ili preko gužve na ulicama. Ono što je najbolje je da je prošlog mjeseca, cisterna puna goriva iznosila 120kn. Iznajmljivanje automobila je možda najbolja opcija i za putovanja na druga mjesta.
Grad je veliki. Brzi autoputevi su poput krvotoka grada. Gde god da krenete treba da se vozite i do dvadesetak kilometara u jednom smeru. Gradski prevoz je još uvek slab za tako veliki grad i broj stanovnika. Metro je odličan i povezuje neke od glavnih tačaka grada, no daleko je od pravog gradskog prevoza koji zadire u sve delove grada.


Bur Dubai je deo grada koji se nalazi s južne strane reke. Najstariji je deo grada i još je jedini zadržao izgled iz prošlosti pa je za mnoge najzanimljiviji. Glavna ulica je Al Fahidi. U blizini je Little India, iranska četvrt Bastakiya, sukovi s prodavnicama iz nekog drugog vremena i Dubai Museum.
Deira se nalazi s druge strane reke i također je stari deo grada. Nema nekih posebnih atrakcija, ali je deo grada zanimljiv strancima zbog posebnog miksa različitih kultura bliskog i dalekog istoka koji ovde svi žive zajedno. Zlatni i Souk začina su razlozi zbog kojih se dolazi u Deiru.
Sheikh Zayed Road i centar Dubaija je pulsirajući deo grada u kojem život i promet nikad ne prestaju. Od kada je dovršen Burj Khalifa – najviši soliter na svetu, sve se vrti oko njega. Impozantni Dubai Mall, jezero s Fontana show te neki od najboljih hotela i soliterima sa apartmanima se nalaze ovde.
Jumeirah označava kvart koji je bio početak širenja grada prema jugu. Danas ovde u vilama i nižim zgradama žive dobro plaćeni stranci. Legenda kaže da je ovde nastala posebna vrsta žena Jumeirah Janes kojima je jedini posao bio, dok muževi rade, da obilaze partije i bazene.

Dubai je poznat po restoranima najrazličitijih svetskih kuhinja. Razlike gotovo nema jer u većini restorana hranu za goste pripremaju najbolji kuvari sveta. Tradicionalno jelo je šavarma odnosno jagnjetina i piletina sa povrćem servirana na kriškama hleba. Kada je reč o fast food restoranima postoje lanci KFC, McDonalds, TGI Fridays, Starbucks, a postoji i veliki izbor vegeterijanskih restorana. Neki od najpoznatijih i najluksuznijih restorana su indijski restoran Antique Bazzar sa izuzetnim enterijerom i još boljom hranom, Thai Chi gde možete probati tajlandske i kineske specijalitete, Kiku, koji važi za najbolji japanski restoran u gradu i čija je usluga na vrhunskom nivou, Ashiana je indijski restoran u kome se često organizuju i nastupi bendova koji sviraju indijsku muziku, italijanski restoran BICE gde obavezno morate probati rižoto sa divljim pečurkama i govedinu karpaćo.


Noćni život je fantastičan, poseban i verovatno jedan od najprestižnijih na svetu (opet jedno NAJ u Dubaiju). Party nikad ne prestaje. Možete birati hoćete li se opustiti u nekom od lounge barova ili možda u barovima i klubovima na plaži. Party, party, party u svim oblicima i na svim mestima koje možete zamisliti. Gotovo svaki mesec netko od poznatih svetskih muzičkih imena održava koncert u gradu. Definitivno ćete pronaći nešto za sebe u bilo kojem obliku. 
Dve stvari morate znati o Dubaiju kada je reč o noćnom životu: najbolji provod je četvrtkom i alkohol je zabranjen na ulicama. Najpopularniji noćni klubovi su Alamo, Irish Village, Kasbaa i Planetarium. Agency Wine Bar je jedan od popularnijih i lepših barova u Dubaiju koji se može pohvaliti velikim izborom najboljih svetskih vina.
Nakon partijanja obavezno uzmite taxi da vas vozi kući, nemojte voziti jer ako vas uhvate pijane, nagrabusili ste. Zakoni su vrlo vrlo strogi što se tiče vožnje pod utjecajem alkohola. (Visoka novčana kazna, zatvor ili deportacija).U Dubaiju važe pomalo drugačija od onih na Zapadu, tako da posebno obratite pažnju na sledeće:

Pazite kada i gde jedete tokom ramazana
Tokom svetog meseca ramazana, zabranjeno je jesti danju. Ovo važi za sve posetioce, čak i ako nisu muslimani. Još je veća uvreda za islam ako se drznete da hranu i piće konzumirate na javnom mestu. Pre nekoliko godina, jedan par je kažnjen zbog ispijanja soka na benzinskoj pumpi. U hotelima je situacija malo drugačija, pa strani gosti mogu da obeduju u hotelskim restoranima, koji se tada prekrivaju zastorima, kako lokalno stanovništvo ne bi uznemiravalo ovo „kršenje“ striktnih pravila.

Dress code
Od žena se očekuje da se u javnosti oblače pristojno, sa pokrivenim rukama i nogama. Tržni centri često preko razglasa upozoravaju svoje goste da poštuju ovaj dres kod. Naravno, na plaži i hotelskom bazenu možete da se šetate u kupaćem kostimu, ali sunčanje u toplesu ne dolazi u obzir. Tokom 2007. godine, 79 turistkinja je privedeno zbog ovog „zločina“. I muškarci bi trebalo da obrate pažnju na odevanje jer je samo u 2008. godini uhapšeno 40 muškaraca pod optužbom da su nosili „previše ženskastu“ odeću.


Budite oprezni ako ste LGBT
Veoma je jednostavno. Ne radi se o pojedinačnim slučajevima homofobije, već o državnom zakonu. U Dubaiju su seksualni odnosi sa osobom istog pola krivično delo. U gradu postoji puno underground gej barova i klubova, ali se pripadnicima gej populacije savetuje diskrecija.

Pakujte se oprezno
Unošenje pornografije, svinjetine i droge može vas dovesti u ozbiljnu nevolju. Pre nekoliko godina, japanski inženjer je uhapšen na aerodromu u Dubaiju, nakon što su mu carinski službenici u prtljagu otkrili 77 DVD-a pornografske sadržine. Iste godine je DJ Raymond Bingham, poznat i kao Grooverider, osuđen na četiri godine zatvora zbog nekoliko grama kanabisa u pronađenih u njegovim farmerkama. Čak i određeni lekovi mogu da izazovu probleme zbog supstanci koje su u zapadnim zemljama dozvoljene, ali se u Dubaiju tretiraju kao narkotik. Zato, ukoliko putujete i nosite lekove, proverite njihov sastav i da li sadrže suspstance koje su zabranjene. Ako imate stalnu terapiju, obavezno uz lekove ponesite i izveštaj doktora. 

Možete završiti u zatvoru zbog ljubljenja u javnosti
Iako je Dubai predstavljen kao moderan i liberalan grad, većina stanovništva je muslimanske veroispovesti što znači da se jako drži do čednosti. Ljubljenje na javnim mestima je strogo zabranjeno pod pretnjom zatvora, a čak i držanje za ruke na ulici može vam doneti veliku novčanu kaznu. Turisti nisu izuzeti od ovih pravila, a vanbračni seksualni odnosi su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ilegalni, pa je to i za posetioce veliki rizik.


Umetnička dela
Među stvarima koje je zabranjeno unositi u Ujedinjene Arapske Emirate spadaju i slonovača, umetnička dela koja nisu u skladu sa islamskim načelima i bilo kakav materijal koji promoviše druge religije.

Pazite šta radite ako niste u braku
Prema UAE zakonu, samo bračni parovi smeju da upražnjavaju seks, ili čak, da dele krevet. U praksi vam naravno niko u hotelu neće tražiti dokaz da ste venčani kada se sa partnerom čekirate u sobu. Ali ako nekim slučajem to pitanje iskrsne, može doći do ozbiljnih problema.

Postoji još nekoliko zanimljivih stvari koje morate znati 

- Ako vas zanima gde možete popiti najskuplje piće na svetu, odgovor je jednostavan i očekivan - u Dubaiju. Koktel sam po sebi nije ni po čemu unikatan, ali ono što treba da znate kada poručite piće od 36.000 EUR, jeste da ćete ga dobiti posluženog u čaši koja je potpuno izrađena od suvog zlata, te da ćete istu moći da ponesete sa sobom, poput nekog trofeja.

- Stopa kriminala u Dubaiju je ekstremno niska. Praktično ona iznosi 0% (posto) . Zato se ovaj grad smatra jednim od najsigurnijih gradova na svetu. Zakon je toliko strog u Dubaiju dok s druge strane, stanovnici Dubaija veoma moralni stanovnici.

-Najveći lanac od zlata na svetu napravljen je u Dubaiju. Najveći zlatni lanac napravljen 1999. godine težine 22 kg zlata a  dužina lanca bila je 4.2 km.Najduži i najveći lanac je kupilo ( u komadima,ogrlice narukvice) tada 9,600 ljudi

-Ukoliko ste u žurbi i nemate vremena za čekanje u banci, u Dubaiju pored standardnih usluga bankomata, možete koristiti i pogodnost uzimanja zlatnih poluga sa istog.


-Policija u Dubaiju vozi najskuplja kola na svetu. U voznom parku imaju Lambordžin, Bugati, Ferari, Bentli itd.


-U Dubaiju se održavaju trke kamila kao i polo mečevi, ali se umesto konja koriste ove simpatične životinje.

-Dubai Metro je najduži automatizovani željeznički sistem bez vozača. On je prevezao više od 443 miliona putnika, od kako je otvoren 2009. To je više od kompletne populacije Bliskog Istoka. 

-Stanovnici grada Dubaija imaju veliku  mogućnost postanu bogati i moćni zahvaljujući činjenici da ne plaćuju porez na dohodak građana. Dakle porez na dohodak je  0%. Iz tog razloga možete da zaradite mnogo novca i sačuvate ga za sebe

-Da ne poverujete, skoro 80 posto stanovnika Dubaija su stranci. Iako stranci dolaze iz celog sveta, većina dolazi iz Indije, Pakistana, Bangladeša I svaki mesec (posledinjih godina) se u ovaj grad doseli oko 1.000 novih stanovnika

-Na helidromu hotela "Burj el Arab" možete se venčati, odigrati partiju tenisa, golfa ili voziti motor.


-Bogataši u Dubaiju vole da budu jedinstveni i ekstravagantni. Internet je perplavila fotografija ovog duplog džipa koji može da se vidi samo u UAE.


-U Dubaiju je prvi radni dan nedjelja, a ne kao kod nas – ponedjeljak.

-Verska otvorenost se praktikuje u Dubaiju. Hrišćanske crkve stoje jedva nekoliko blokova od muslimanskih džamija, hindu hramova, pa čak i iz jevrejskih sinagoga.

- Da ništa nije stereotipno na obalama Persijskog zaliva, svedoče i najneobičniji kućni ljubimci. Dok „običan“ svet čuva pse, mačke, zečeve i papagaje, stanovnici Dubaija neretko u vlasništvu imaju bele lavove, koje hrane mesom ajkule, bengalske tigrove, neke od ugroženih vrsta geparda, ili velike ptice poput orlova i sokolova.


Loša strana Dubaija

Uništavanje okoline
Dubai se ubrzano razvija i novi kompleksi zgrada niču gotovo preko noći. Svako to gradilište proizvodi tone smeća, kanalizacijskog i hemijskog otpada. Sistemi za zbrinjavanje otpada ne mogu pratiti ubrzani tempo proizvodnje, a sve to smeće se najčešće baca u more.

Postoji samo jedna temperatura – toplo!
Ako u Dubaji dolazite iz mesta u kojem se u toku godine smene četiri godišnja doba, da se prilagodite ovom gradu, biće veliki izazov. Temperatura u Dubaiju je, tokom cele godine, ista, odnosno ili je toplo ili još toplije. Kiša iznenadi samo nekoliko dana u godini. Tokom zimskog perioda temperatura iznosi oko 25 °C, dok je prosek temperature tokom letnih dana 45 °C.

Rasipanje pitke vode
S obzirom na to da se nalazi u pustinji, Dubai svu pitku vodu mora da uvozi. Budući da su prilično bogata zemlja, to ne smatraju toliko velikim problemom, ali trošenje vode je suludo.Veliki broj golf terena upotrebi 15 miliona litara vode na dan samo kako bi im travnjaci ostali zeleni. Dok u ostatku sveta vlada velika nestašica pitke vode i neki ljudi doslovno umiru od žeđi, arogancija Dubaija se vidi upravo u tom rasipničkom stavu prema vodi.

Saobraćajne nesreće
Ako pomislite, logično je da toliki skupi i brzi automobili na jednom mestu ne mogu biti dobra ideja. Rašireno je mišljenje da je Dubai najgori grad na svetu što se tiče saobraćaja. Lako je zaboraviti na saobraćajna ograničenja ako imate lambordžini vredan 470.000 evra, a saobraćajne nesreće su jedan od najčešćih uzroka smrti u Dubaiju.

Trgovina ljudima
Iako se strogo nadgleda i tako nevina stvar poput ljubljenja, noću se situacija znatno menja. U Dubaiju postoji preko 30.000 prostitutki, a prosečna im je cena 470 evra na sat. S obzirom na to da arapski moćnici odlično zarađuju na prostituciji, prikriveno se podstiče, a belo roblje je neretka pojava na koje policija ne obraća pažnju.

Radnici provode 14 sati dnevno na vrelih od 40 stepeni Celzijusa
Dubai je grad koji se razvija brzinom svetlosti, a da bi sve te predivne zgrade mogle da krase horizont, potrebni su i ljudi koji će ih izgraditi. Oni rade u najgorim mogućim uslovima, normalno im je da rade po 14 sati dnevno na temperaturi od preko 40 stepeni Celzijusa. U Dubaiju je ropstvo još uvek prisutno. Naravno, ne radi se o otvorenom robovlasništvu, već se često prividno legalno, izrabljuje radnike iz zemalja poput Indije, Pakistana ili Kine. Oni rade mnoge prekovremene sate za jako malu platu, a nemaju pravo da se pobune jer im neretko kompanije za koje rade po ulasku u zemlju oduzimaju pasoše. Smeštaj i uslovi u kojima rade su blago rečeno užasni, a plata im je oko 90 evra mesečno. Nesreće i zdravstveni problemi su svakodnevna pojava, a česti su i smrtni slučajevi, no to se uspešno zataškava. 

Sloboda govora ne postoji
Uslovi nisu strogi samo za državljane, već i za useljenike kojih je u Dubaiju oko 80 odsto. Ako u javnosti iznesete mišljenje koje se ne slaže sa politikom čelnika, kontaktiraće vas njihova tajna policija koja će vam ponuditi dve opcije: da ućutite ili da vam sve što imate bude oduzeto. Za useljenike je situacija još gora uzevši u obzir komplikovane procedure sticanja državljanstva, pa postoji opasnost da vas deportuju iz države bez obzira koliko dugo živite tamo.

Zakon o građevinarstvu, koji se u Dubaiju smatra vrlo važnim, inkorporirana je specifična odredba koja kaže da na tlu ovog emirata, ne sme biti dva nebodera istovetnog idejnog rešenja spoljašnjosti, osim u koliko se ne radi o takozvanim „tornjevima blizancima“. To je jedan od razloga zašto je ovo grad sa najviše oblakodera, od kojih svaki ima drugačiji i zanimljiviji izgled.


Emiratov model zapadnjačkog stila poslovanja stimuliše njegovu ekonomiju. Glavni izvori prihoda su turizam, avijacija, nekretnine, i finansijske usluge. Dubai je nedavno privukao svetsku pažnju zbog mnoštva velikih inovativnih građevinskih projekata i sportskih događaja. Grad je poprimio ikonski status zbog njegovih nebodera i visokih zgrada, a posebno zbog najviše zgrade na svetu, Burdž Kalifa.


Dubai je bio kritikovan zbog kršenja ljudskih prava u pogledu gradske predominantno južnoazijske i filipinske radne snage. Dubajsko tržište nekretninama je doživelo značajno pogoršanje tokom 2008–09 nakon finansijske krize iz 2007-08, ali se emiratova ekonomija povratila u stanje rasta. Godine 2012, Dubai je bio 22. najskuplji grad na svetu i najskuplji grad na Srednjem istoku. Godine 2014, Dubajske hotelske sobe su bile rangirane na drugom mestu u svetu po skupoći, nakon Ženeve. Dubai je bio rangiran kao jedno od najboljih mesta za život na Srednjem istoku.


Predivne nazidane palate, u kojima je sve optočeno zlatom i draguljima, baršunasta svila u raznim bojama, koja prekriva kolosalne mermerne zidove, zanosni ritmovi, opčinjujući mirisi, misteriozne žene vatrenih očiju, čija se lepota samo nazire ispod najfinijih marama, haremi prepuni plesačica spremnih da ugode u svemu. A onda i on, moćni i pravedni šeik koji je u ovom mikrosvetu obožavan kao pravi sultan, sa čijom rečju sve počinje i završava. Ako ne sve, onda makar dobar deo navedenog oslikavamo u svojoj glavi, kada pomislimo na život dalekog nam, ali Bliskog Istoka. Da to zaista jeste neki potpuno drugačiji svet od našeg, čaroban, koji gotovo istog trena kada u njega kročite zarobi sva vaša čula.

 

1309
29
   
3
Created on: 2019-04-15 14:25
Last modified on: 2019-04-16 03:31
By: Marija Samardzic